ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 18ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ 18ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΚΟΧΛΙΑΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ



Βασική προϋπόθεση για την τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος είναι η ύπαρξη και η φυσιολογική λειτουργία του ακουστικού νεύρου κάτι το οποίο συμβαίνει στην πλειονότητα των περιστατικών με βαριά βαρηκοΐα ή κώφωση.
Το κοχλιακό εμφύτευμα είναι μια ηλεκτρονική συσκευή σχεδιασμένη, ώστε να επαναφέρει την ικανότητα της ακοής και επομένως τη δυνατότητα της επικοινωνίας σε άτομα με έντονη νευραισθητήριο βαρηκοΐα ή πρακτική κώφωση, στα οποία τα ακουστικά βαρηκοΐας, δεν μπορούν να βοηθήσουν.
Στο άτομα αυτά τα τριχωτά κύτταρα έχουν καταστραφεί ή έχουν ελαττωθεί σε σημαντικό βαθμό. Ο ήχος συλλαμβάνεται από το μικρόφωνο του επεξεργαστή και κατόπιν ψηφιακής επεξεργασίας μετατρέπεται σε σήμα διέγερσης το οποίο στέλνεται στο εμφύτευμα με την κεραία, μέσω του δέρματος. Η κεραία τοποθετείται στο δέρμα πάνω από το εμφύτευμα και διατηρείται στη θέση της με την βοήθεια ενός μαγνήτη. Το εμφύτευμα  είναι μία μικροσκοπική κεραμική θήκη που τοποθετείται χειρουργικά κάτω από το δέρμα. Λαμβάνει πληροφορίες από τον εξωτερικό επεξεργαστή και τις κατευθύνει στα 20 ηλεκτρόδια που έχουν τοποθετηθεί στον κοχλία μέσω της στρογγυλής θυρίδας. Όπως και με ένα πιάνο, κάθε ηλεκτρόδιο αντιστοιχεί σε μία μπάντα συχνότητας. Οι απολήξεις του ακουστικού νεύρου εντός του κοχλία σε επαφή με τα  ηλεκτρόδια μεταδίδουν παλμούς στο κέντρο ακοής του εγκεφάλου, όπου εκεί ερμηνεύονται ως ήχοι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: