Μια καινοτομία που πραγματοποίησαν επιστήμονες στο Ισραήλ δίνει ελπίδα στα άτομα που έχουν χάσει την όρασή τους, αφού θα τους επιτρέπει να διαβάζουν και να κινούνται πολύ πιο εύκολα.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Bar-Illan κατάφεραν να δημιουργήσουν φακούς επαφής που βοηθούν τα άτομα με τύφλωση να διαβάζουν μέσω ενός... ηλεκτρονικού συστήματος Μπράιγ, το οποίο δεν χρησιμοποιείται με τα δάχτυλα αλλά με τα μάτια.
Οι φακοί φοριούνται όπως όλοι οι φακοί επαφής, ενώ διαθέτουν ηλεκτρόδια που δέχονται σήματα από μια μικροσκοπική κάμερα, η οποία εστιάζει στο περιβάλλον του χρήστη και μπορεί να βρίσκεται στο χέρι του. Τα σήματα φτάνουν στους φακούς και από εκεί στα μάτια.
Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, καθηγητής Zeev Zalevsky, μια εικόνα μπορεί να κωδικοποιηθεί με πολύ περισσότερα σημεία από εκείνα που χρησιμοποιεί η μέθοδος Μπράιγ και να τα χρησιμοποιήσει για την ενεργοποίηση της επιφάνειας του κερατοειδούς. Μάλιστα, ενώ η μέθοδος Μπράιγ βασίζεται σε έξι ανάγλυφες κουκκίδες που φτιάχνουν 63 συνδυασμούς γραμμάτων και αριθμών, οι αισθητήρες που βρίσκονται στον κερατοειδή του ματιού είναι 600 φορές πιο ευαίσθητοι στα απτικά ερεθίσματα από ό,τι τα δάχτυλα των χεριών.Ο καθηγητής Zalevsky ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτή είναι η πιο ευαίσθητη περιοχή του ανθρώπινου σώματος σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο είδος διέγερσης.
Έτσι, όταν ο χρήστης εστιάζει την κάμερα σε ένα αντικείμενο, εκείνη «μεταφράζει» την εικόνα σε έναν τύπο ηλεκτρονικού Μπράιγ και ο φακός «ερεθίζει» τον αμφιβληστροειδή με απτικά ερεθίσματα που φτάνουν στα μάτια και οι αισθήσεις που δημιουργούνται μετατρέπονται σε περιγραφή του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, οι δοκιμές των νέων φακών σε ζώα έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητά τους είναι μεγάλη, αφού τα βοήθησαν να κυκλοφορούν στο σκοτάδι, χωρίς να πέφτουν πάνω σε αντικείμενα.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η αποτελεσματικότητα των νέων φακών επαφής θα είναι εξίσου καλή και στον άνθρωπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου