Η σχολική βία αποτελεί μια πραγματικότητα. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού. Αρκετοί γονείς έρχονται αντιμέτωποι με τα παράπονα, τον πόνο, τη στεναχώρια και την απόγνωση των παιδιών τους που πέφτουν θύματα των συμμαθητών τους και των συνομηλίκων τους, χωρίς πολλές φορές να μπορούν να αντιδράσουν ή να αμυνθούν. Ως σχολικός εκφοβισμός (στα αγγλικά bullying) ορίζεται το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας και αναφέρεται στη χρήση βίας μεταξύ μαθητών ή συνομήλικων παιδιών με στόχο τον πόνο ή την αναστάτωση.
Οι μορφές του σχολικού εκφοβισμού είναι:
- Σωματική επίθεση (σπρωξίματα, κλωτσιές, μπουνιές κ.λπ.)
- Συναισθηματική επίθεση (εκβιασμός για χρήματα, σκόπιμη απομόνωση του θύματος, κ.λπ.)
- Λεκτική επίθεση (κοροϊδία, βρίσιμο, ειρωνεία, χειρονομίες, απειλές, κ.λπ.)
- Σεξουαλικός εκφοβισμός (ανεπιθύμητο άγγιγμα, προσβλητικό μηνύματα, γράμματα και εικόνες, κ.λπ.)
- Ηλεκτρονικός εκφοβισμός (χρήση Internet, e-mail, κλήσεις κινητών και sms με κακοποιητικό και απειλητικό περιεχόμενο)
- Η έκταση του φαινομένου σε συνδυασμό με την κρισιμότητα των συνεπειών του καθιστούν αναγκαία την πρόληψη και την αντιμετώπιση του.
- Μην υποτιμάτε τις συνέπειες του εκφοβισμού, οι εκφράσεις «ε, παιδιά είναι, παίζουν» ή «έτσι θα σκληραγωγηθεί» είναι μύθοι που ζημιώνουν το παιδί σας και το οδηγούν σε δυστυχία και απομόνωση.
- Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε σημάδια, λεκτικά ή μη, που θα μπορούσαν να θεωρούνται ύποπτα είτε ότι το παιδί σας είναι θύμα είτε θύτης και επικοινωνήστε άμεσα με το σχολείο του παιδιού.
- Αναπτύξτε μία ζεστή και φιλική σχέση με το παιδί σας, να είστε κοντά του και να το ακούτε και να το καθησυχάζετε ότι δεν φταίει αυτό αν του επιτέθηκαν και ότι δεν είναι δικό του λάθος.
- Συμβουλεύστε το παιδί σας να προσέχει σε ποιον δίνει τον αριθμό του τηλεφώνου του και τη διεύθυνση του mail του.
- Επαινείτε το παιδί σας, δώστε του ευκαιρίες να αναλάβει ευθύνες, εγγράψτε το σε άλλες ομαδικές δραστηριότητες όπου θα έχει την ευκαιρία να κάνει φιλίες και να αυξήσει την αυτοπεποίθηση του.
- Ζητήστε στήριξη από τους τοπικούς Συμβουλευτικούς Σταθμούς Νέων ή άλλες υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης στο παιδί σας.
- Αν το παιδί τραυματιστεί από τους εκφοβιστές ενημερώστε την αστυνομία και γνωστοποιείστε το στο σχολείο.
- Αν χρειαστεί αλλάξτε στο παιδί σχολείο και βεβαιωθείτε ότι στο νέο σχολείο δεν υπάρχουν ή δεν γίνονται ανεκτοί οι εκφοβιστές.
- Αν το παιδί σας εκφοβίζει άλλα παιδιά σταματήστε το και εξηγήστε του ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή, διδάξτε του τρόπους συμπεριφοράς για επίλυση συγκρούσεων που δεν περιλαμβάνουν βία.
- Αν το παιδί σας συνεχίζει να φέρεται επιθετικά εις βάρος άλλων παιδιών ενημερώστε το σχολείο, συζητήστε με το δάσκαλο ή με κάποιον ψυχολόγο για ν αντιμετωπίσετε την επιθετική του συμπεριφορά.
- Μη χρησιμοποιείτε βία ως τιμωρία για την επιθετική συμπεριφορά του παιδιού σας γιατί έτσι τους διδάσκετε αυτό που θέλετε να σταματήσουν: τη χρήση βίας.
Οδηγίες προς το παιδί- θύμα:- Να προσπαθείς να διατηρείς την ψυχραιμία και την αυτοπεποίθησή σου.
- Μην απαντάς στις κοροϊδίες, μη μπαίνεις σε διάλογο, κάνε ότι δεν ακούς.
- Κοίταξε τους εκφοβιστές στα μάτια και πες καθαρά και σταθερά ΣΤΑΜΑΤΑ.
- Φύγε όσο πιο γρήγορα μπορείς.
- Πες αμέσως τι συνέβη στο δάσκαλο, στον γονέα ή σε κάποιον άλλο ενήλικο ή αν φοβάσαι να το πεις σε αυτούς ζήτα από έναν φίλο σου να είναι μαζί σου.
- Μίλησε για το συμβάν μέχρι κάποιος να σε βοηθήσει.
- Αν σου έστειλαν απειλητικό sms ή e-mail κράτησε το ως απόδειξη.
- Ζήτησε από τους γονείς σου να αλλάξεις σχολείο και να μεταφερθείς σε ένα πιο ασφαλές και φιλικό.
- Μην πιστεύεις αυτά που λένε οι εκφοβιστές, να επαινείς τον εαυτό σου και να του θυμίζεις κάθε μέρα τα καλά του σημεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου