Αυστραλοί ερευνητές αποκαλύπτουν
πως τα αγόρια που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης πριν τη
γέννηση, έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν καθυστέρηση στην
ανάπτυξη του λόγου, σε σύγκριση με τα κορίτσια. Οι ερευνητές μέτρησαν
την τεστοστερόνη στο αίμα του ομφάλιου λώρου, κατά τη διάρκεια μιας
κρίσιμης περιόδου για την ανάπτυξη των περιοχών του εγκεφάλου του
εμβρύου που είναι υπεύθυνες για το λόγο.
Εκτιμάται ότι το 12% των νηπίων, σημειώνουν σημαντική καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου. Σε γενικές γραμμές, η ανάπτυξη του λόγου ποικίλει ανάμεσα στα άτομα, αλλά στα αγόρια συνήθως η έναρξη της ομιλίας καθυστερεί και η ανάπτυξη του λόγου είναι πιο αργή σε σχέση με τα κορίτσια.
Η ερευνητική ομάδα υπέθεσε πως η διαφορά στην ανάπτυξη του λόγου ανάμεσα στα δύο φύλα, σχετίζεται με την έκκριση στεροειδών ορμονών του φύλου, όπως είναι η τεστοστερόνη. Στα αγόρια κατά την εμβρυική ζωή τα επίπεδα της τεστοστερόνης, είναι 10 φορές υψηλότερα από τα αντίστοιχα των κοριτσιών. Οι ερευνητές λοιπόν εξέτασαν την υπόθεση, η προγεννητική έκθεση σε υψηλοτέρα επίπεδα τεστοστερόνης να αυξάνει την πιθανότητα καθυστέρησης της ανάπτυξης του λόγου.
Για τον έλεγχο της παραπάνω υπόθεσης εξετάστηκαν τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα από το ομφάλιο λώρο 767 νεογέννητων. Στα ίδια παιδιά εξετάστηκε η ικανότητα ομιλίας στον 1ο , 2ο και 3ο χρόνο ζωής.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τα αγόρια με τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα, ήταν 2ή 3 φορές πιο πιθανό να καθυστερήσει η ομιλία. Το αντίθετο όμως παρατηρήθηκε στα κορίτσια, όπου τα αυξημένα επίπεδα της τεστοστερόνης σχετίστηκαν με μικρότερο κίνδυνο καθυστέρησης της ομιλίας.
Προηγούμενες μελέτες διερεύνησαν επίσης τη σχέση μεταξύ της τεστοστερόνης στο αμνιακό υγρό και την ανάπτυξη του λόγου σε πολύ μικρότερα δείγματα. Η παρούσα μελέτη, πέρα από το σαφώς μεγάλο δείγμα που χρησιμοποιεί, είναι η πρώτη που μετρά τη τεστοστερόνη σε δείγμα αίματος.
Η καθυστέρηση της ομιλίας είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ένα παιδί πηγαίνει στον παιδίατρο. Τα ευρήματα αυτά βοηθούν στην κατανόηση των βιολογικών μηχανισμών που εμπλέκονται στην καθυστέρηση της ομιλίας, καθώς και στην ανάπτυξη του λόγου εν γένει.
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου